Tesise gemi ile gelen Akaryakıt, denizdeki şamandıra sistemine yanaşacak, şamandıradaki boru ucu hortumlar ile gemideki boru ile bağlanıp akaryakıt basınç ile gemiden boruya basılacaktır. Kara çıkışındaki kontrol noktasında gemiden basılan akaryakıt miktarının ölçülmesi (basınç ile) ve sızıntı olup olmadığının kontrolü yapılmaktadır. Boru hatları vasıtası ile tesisteki depolara gelen akaryakıt, türüne göre depolara doldurulmaktadır. Daha sonra kara tankerleri ile bayilere , akaryakıt istasyonlarına ve son tüketicilere sevk edilmektedir. Aynı boru hatları kullanılarak Tesisten Gemi tankerlere Akaryakıt yüklemesi yapılmaktadır.

Ayrıca kara tankerleriyle gelen akaryakıt tesis tanklarına alınarak bayilere ve son tüketicilere ikmal yapılmaktadır.


Boru hatları 10 ,12 ve 14 inçlik olmak üzere 3 hattan oluşmaktadır.

Boru hatları depolama alanından D8 DSİ drenaj kanalına kadar 520 m ,D8 DSİ drenaj kanalının sol yanından deniz kıyısına kadar 680 m ve deniz kıyısından şamandıraya kadar deniz dibinden 4930 m olup toplam 6.130 m olan 3 hat boru birbirine paralel olarak döşenmiştir. Boru hatları karada 1,5 m genişliğinde ve 1,3 derinliğinde açılmış olan kanala döşenmiştir.



İş Akım Şeması


Akaryakıt(Gemi)

Şamandıra

Boru Hattı

Akaryakıt Depolama Alanı

İlgili Ürün Tankı

Boru Hattı

Dolum Kanopisi

Tanker

Bayiler vs…


Ayrıca tesislerde idari bina, yağ ürünleri deposu, kanopi , jeneratör ,elektrik pano odası, yangın müdahale bölümü, saha personeli odası, kapı kontrol emniyet ofisi, şoför bekleme yeri(lokanta,mescit) , yangın suyu pompa sahası , kara tankerleri boşaltma istasyonu, pompa istasyonu, marker enjeksiyon ünitesi,API seperatör ,endüstriyel arıtım sistemi, deniz kolektörü ve manifold pompa istasyonu bulunmaktadır.


Söz konusu akaryakıt ürünleri depolama tesisinde akaryakıt depolama tankları haricinde yer alan birimler aşağıdaki Tablo da verilmiştir.